Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Ενοχλητικές, αλλά υγιείς συμπεριφορές!

Ενοχλητικές αλλά υγιείς συνήθειες
Το μικρό σας κλαίει, φωνάζει, χτυπιέται, διαμαρτύρεται, θέλει να είναι το κέντρο της προσοχής και δεν συνεργάζεται. Όσο και να θέλατε να είναι το πιο ήσυχο παιδί του κόσμου, στην πραγματικότητα κάνει αυτό που πρέπει: μαθαίνει πώς να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του και μάλιστα τα πιο δύσκολα από αυτά, εκφράζοντας κάθε στιγμή αυτό που νιώθει (ανεξάρτητα αν ο τρόπος του δεν είναι αποδεκτός για τον ενήλικο κόσμο).

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ψυχοθεραπεύτρια Jude Bijou οι πιο ενοχλητικές συμπεριφορές του παιδιού του κάνουν τελικά καλό, γιατί είναι υγιείς. Συνεπώς, οι γονείς, αντί να ντρέπονται ή να τιμωρούν το παιδί, θα πρέπει να εξοπλιστούν με υπομονή, να επιτρέψουν την ελεύθερη έκφραση για να το βοηθήσουν να εξελιχθεί από ένα υγιές παιδί σε έναν ώριμο ενήλικα. Φυσικά δεν ακούγεται το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, αλλά το μυστικό είναι να βλέπει κανείς με διαφορετικό μάτι την πραγματικότητα, δίνοντας πιο θετική χροιά, ώστε να τη διαχειρίζεται πιο εύκολα.

Ακολουθούν 6 ενοχλητικές αλλά απόλυτα υγιείς συνήθειες

Ξεσπάει. Το ξέσπασμα, το κλάμα και οι φωνές είναι ένας τρόπος για να εκφράσει τον θυμό του και να εκτονωθεί. Μετά από αυτό συνήθως έρχεται η ηρεμία. Σε περίπτωση που το κάνει γιατί δεν βρίσκει άλλο τρόπο να εκφραστεί (και όχι για να τραβήξει την προσοχή σας), επιτρέψτε του να ξεσπάσει με ασφάλεια, ιδανικά σε έναν χώρο προορισμένο για να "δέχεται" τα αρνητικά συναισθήματα, όπου θα κλαίει και θα φωνάζει, αν αυτό αισθάνεται, μέχρι να ηρεμήσει. 

Κλαίει εύκολα. Το κλάμα είναι μια φυσιολογική άμυνα του οργανισμού απέναντι στον πόνο, σωματικό και ψυχικό και μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης του άγχους από τον οργανισμό. Αυτό σημαίνει πως το κλάμα είναι υγεία. Επομένως, αντί να του λέτε ότι "οι άντρες δεν κλαίνε" ή ότι μόνο "τα μωρά κλαίνε", επιτρέψτε του να απελευθερώσει το συναίσθημά του μέσα από το κλάμα. 

Φοβάται. Πολλά παιδιά φοβούνται το σκοτάδι, τα φανταστικά πλάσματα, τους κεραυνούς ή αγχώνονται όταν βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον με άγνωστους ανθρώπους. Αντί να το κάνετε να νιώθει πιο άσχημα ή να ντρέπεται επειδή φοβάται, αναγνωρίστε το συναίσθημά του και καθησυχάστε το. Επιτρέποντάς του να εκφράσει τον φόβο του, θα αισθάνεται πιο δυνατό (αν και εσείς του δείξετε ότι δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεται για αυτό που νιώθει) από το να καταπιέζεται και να αγχώνεται πιστεύοντας ότι είναι αδύναμο. 

Χαζεύει. Ίσως δεν υπάρχει κάτι πιο ενοχλητικό από το να προσπαθείτε να οργανώσετε όλη την οικογένεια για να ετοιμαστείτε εγκαίρως για το σχολείο ή για να φύγετε από το σπίτι στην ώρα σας και το μικρό σας να κινείται με ρυθμούς χελώνας. Αντί να νευριάσετε μαζί του, δοκιμάστε κάποιον άλλο τρόπο για να κάνετε πιο εύκολα τη μετάβαση για το μικρό σας. Ξυπνήστε το πιο νωρίς και δώστε του κατευθύνσεις για να οργανωθεί καλύτερα, δείχνοντας παράλληλα σεβασμό στην προσωπικότητά του και επιτρέποντάς του να πάρει τον χρόνο του για να προσαρμοστεί.

Παρακαλάει και γκρινιάζει για να πάρει αυτό που θέλει. Τεστάρει φυσικά την υπομονή και τα όριά σας, αλλά και τις δικές του δυνατότητες. Αντί να κλείνετε τα αυτιά σας, ακούστε το μικρό σας και αξιολογήστε τις επιθυμίες του και, αντί να λέτε απλά όχι, εξηγήστε του γιατί η επιθυμία του δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν θα θέσετε λογικά όρια, ώστε το παιδί σας να μάθει ότι δεν μπορεί πάντα να έχει αυτό που θέλει. 

Αντιστέκεται. Πολλές φορές οι γονείς θεωρούν πως τα παιδιά τους πρέπει πάντα να τους υπακούν. Ωστόσο, η έντονη αντίδραση και αντίσταση είναι και πάλι ένας τρόπος να εκφράσει ένα συναίσθημα, όπως θυμό ή αδικία. Αν το παιδί αρνείται να κάνει κάτι που του λέτε, εξηγήστε του ότι είναι σημαντικό να συμμετέχει ενεργά ως μέλος της οικογένειάς σας. Αν επιμένει να αντιστέκεται, σημαίνει πως θέλει να εκφράσει το έντονο συναίσθημα που νιώθει (και που το οδηγεί να αρνείται) για να αισθανθεί καλύτερα. Επομένως, είναι σημαντικό να ανακαλύψετε τη ρίζα του προβλήματος, για να το λύσετε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου